از موتور ساعت بدانیم…
ساعتها با مکانیسمها و اجزای مختلفی کار میکنند. در هر یک از این مکانیسمها که به عنوان موتور ساعت شناخته میشوند، از فناوریهای متفاوتی برای حفظ دقیق گردش عقربه ها یا به اصطلاح همان تیک تاک ساعت استفاده میشود. ساخت ساعت مچی خوب به مهارت ساخت، دقت و توجه زیاد در هر جزئیات موتورش نیاز دارد. عملکرد داخلی هر ساعت با توجه به موتور آن، تا حدی پیچیده و متفاوت است. هر یک از انواع موتور ساعت مچی در نوع خود جذاب هستند. ساعتسازان توجه دقیقی به تک تک اجزای یک ساعت دارند و هر قطعه ساعت، نقش کلیدی در کمک به عملکرد و زیبایی آن دارد. از همین رو، در مطلب امروز میخواهیم به بررسی و شناسایی انواع موتور ساعت مچی بپردازیم. با ما همراه باشید.
شناسایی انواع موتور ساعت مچی و سیر تکامل آنها
برای بررسی انواع موتور مختلف ساعت مچی ابتدا باید بین موتور ساعت و خودِ ساعت تمایز قائل شویم. موتور ساعت مکانیزمی است که به ساعت اجازه میدهد تیک تاک را ادامه دهد و زمان را به طور دقیق اعلام کند. از طرف دیگر، نوع ساعت، دستهبندی آن بر اساس طراحی و ویژگیهای خاص آن است.
زمانی که ساعتها برای اولین بار به وسیله ای مهم در بازار مد و کار تبدیل شدند، به گونهای طراحی شده بودند که در یک جیب جا شده و اغلب به یک زنجیر وصل میشدند. اولین ساعتهای جیبی با موتور مکانیکی که با چرخش عقربه ها بصورت دستی کوک میشد کار میکردند.
برای شناسایی انواع موتور ساعت مچی باید گفت که اولین ساعتهای مچی نیز در دهه 1800 ظاهر شدند و با موتور مکانیکی کار میکردند. مدت کوتاهی پس از آن، موتور اتوماتیک معرفی شد. با این حال، این شکل جدید از موتور در ابتدا فقط در همان ساعتهای جیبی زنجیری یافت میشد. بعد از جنگ جهانی اول بود که استفاده از موتور اتوماتیک برای به کار انداختن ساعتهای مچی رواج یافت.
در اواخر دهه 1960، ساعت سازان ژاپنی سیکو، Quartz Astron 350SQ، اولین ساعت باطری خورِ کوارتز را عرضه کردند. سیکو با ارائه دقت استثنایی و افزایش راحتی از طریق استفاده از موتور که به جای کوک شدن فنر اصلی به باتری متکی بود، انقلابی در بازار ساعت ایجاد کرد. از زمان عرضه ساعت کوارتز Astron 350SQ در سال 1969، استفاده از موتور کوارتز در ساعت مچی رواج یافت. پس به یک رقیب دیرینه برای موتورهای اتوماتیک و مکانیکی تبدیل شده است.
اختراع هر یک از این سه نوع موتور ساعت مچی، نقطه عطف مهمی در تاریخ ساعتسازی بود. نوآوریها در قلمرو ساعتسازی دنیا را به سمت بهتر شدن تغییر داد و به کاربران این فرصت را داد که در حین استفاده از یک ساعت خوشساخت، زمان را هم به خاطر بسپارند.
موتور مکانیکی: شروع ساخت موتور ساعت مچی
در ادامه مطلب شناسایی انواع موتور ساعت مچی باید گفت پیشگامان ساعتسازی یعنی ساعتهای جیبی دارای موتور مکانیکی را با استفاده از ترکیبی از چرخ دندههای به هم پیوسته ساختند که همگی با سرعت دقیقی میچرخیدند تا عقربه ساعت بهطور دقیق حرکت تیک تاک بزند.
برای حفظ تیک تاک و زمان، اهرم یا کوک ساعت مکانیکی باید به صورت دستی چرخانده شود. هنگامی که موتور یک ساعت مکانیکی را بچرخانید، اهرم ساعت یک دستگیره فلزی کوچک به نام تاج را میچرخاند. هنگامی که دستگیره ساعت با چرخاندن تاج میپیچد، موتور مکانیکی ساعت در فنر اصلی که تکه کوچکی از فلز سیمپیچی است و به چرخ دندههای ساعت متصل است، شتاب ایجاد کرده و آن را ذخیره میکند.
شتاب ذخیره شده در فنر اصلی ساعت مکانیکی به صورت خیلی آهسته و در فواصل دقیقی که با طراحی پیچیده ساعت، تنظیم میشود، آزاد شده و حرکت چرخ دنده ها را میسر می سازد. یک ساعت مجهز به موتور مکانیکی دارای مکانیزمی به نام فرار است که آزاد شدن نیروی فنر اصلی را تنظیم میکند تا ساعت در فواصل زمانی معینی به تیک تاک درآید.
موتور ساعت مچی اتوماتیک
اگرچه موتور اتوماتیک در همان دسته «موتور مکانیکی» قرار میگیرد اما وجود موتور اضافی، عملکرد آن را کاملا متمایز میسازد. آبراهام لوئیس پرلت، اولین ساعت دارای موتور اتوماتیک را در سال 1776 اختراع کرد.
این مرد خردمند سوئیسی، انقلابی در صنعت ساعت به راه انداخت و منجر به تولید انبوه این دسته از ساعتها شد. با این حال، در آن زمان، این اختراغ موفقیت چندانی نداشت زیرا مردم ساعت اتوماتیک او را بسیار گرانقیمت میدانستند.
در سال 1924، اولین ساعت مچی دارای موتور خودکار توسط مردی انگلیسی به نام جان هاردوود ساخته شد. این نوع ساعت مچی شباهتهای بسیار بیشتری با ساعتهایی که امروزه میبینیم، داشت.
در ادامه شناسایی انواع موتور ساعت مچی به طرز کار موتور اتوماتیک میپردازیم. در موتور اتوماتیک، قطعه ای بنام “روتور” عاملی مهم است. همزمان با حرکت مچ دست، روتور نیز فعال و بچرخش به اطراف در می آید. و سپس جعبه فنر ساعت و فنر اصلی را میچرخاند. بنابراین، ذخیره انرژی در ساعتهای اتوماتیک فوقالعاده است؛ زیرا اساسا این موتورها به صورت خودکار کار میکنند. ساعتهای مچی دارای موتور اتوماتیک، صنعت ساعتسازی را تحت تأثیر قرار دادهاند. آنها ظاهر کلاسیک و خاص ساعتهای مچی و راحتی استفاده ساعتهای مچی کوارتز را با هم ترکیب کرده و محصولی سنتی و در عین حال مدرن ایجاد میکنند. در هر حال، اگرچه دقت ساعتهای مچی دارای موتور اتوماتیک در سطح خوبی قرار دارد اما ساعتهای کوارتز یا باطری در این رده عملکرد بسیار بهتری دارند.
موتور کوارتز
در پایان بخش شناسایی انواع موتور ساعت مچی باید به موتور کوارتز اشاره کنیم. این نوع موتور به دلیل مقرون به صرفه بودن و سهولت تولید انبوه، روز به روز محبوبتر میشود و برندهای معتبر ساعت از این نوع موتور استفاده میکنند.
سال 1969 سال نوآوری بزرگ در دنیای ساعت بود. اولین ساعت کوارتز، سیکو کوارتز Astron 35SQ، به دلیل دقت بالا در سنجش زمان محبوبیت زیادی به دست آورد. با وجود این، اندازه بزرگ آن یک نقطه ضعف بود.
موتور کوارتز سادهترین نوع موتور در بین این سه دسته است. از یک باتری برای کارکردن موتور و یک کریستال کوارتز برای تیک تاک با سرعت صحیح و دقیق استفاده میکند. واضحتر بگوییم اینکه؛ باتری، سیگنال الکتریکی را از طریق کوارتز منتقل میکند و باعث ایجاد ارتعاش میشود.
بدون شک ساعتهای کوارتز از نظر دقت در زمانبندی برتر هستند. این ساعتها نه تنها ارزانتر هستند بلکه دوام بیشتری نیز دارند.
از آنجایی که قطعات متحرک کمتری در یک ساعت دارای موتور کوارتز وجود دارد، احتمال شکستن قطعه و نیاز به تعمیر هم، کمتر احساس میشود. با توجه به اینکه باتریها چندین سال دوام میآورند، شکی نیست که ساعتهای مجهز به موتور کوارتز بهترین و مقرون به صرفهترین گزینه برای انتخاب هستند..
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی و شناسایی انواع موتور ساعت مچی برای شما عزیزان پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید جدیدترین نسل از موتورهای ساعت مچی (موتورهای کوارتز یا باطری) نه تنها دقت زمانی بیشتری دارند بلکه از دوام بالاتر و قیمت پایینتری برخوردار هستند. امیدوارم با خواندن این مقاله درباره انواع موتور ساعت مچی بتوانید ساعت مچی خود را راحتتر و با اطلاعات بیشتری از فروشگاه کیوتایمر انتخاب و خریداری کنید.
https://www.uniformwares.com/watch-movements/